Søvn – tips til en bedre søvn

I dette indlæg skriver jeg om mine forslag til en bedre søvn – så læs videre, hvis det er relevant for dig.

Oplever du, at du har svært ved at falde til ro? Så sorter eller benyt dig af mine forslag, hvis du befinder dig i en periode med uro i kroppen og har mange tanker, der gør det svært at falde i søvn.
Mærker du ovenstående ændringer i kroppen, så er mit ønske at du først af alt lægger mærke til hvordan din søvn er. Jeg beskrev i mit tidligere blogindlæg, hvor vigtigt det er for os at vi får vores søvn for at kroppen kan nå at regenerere, så du er klar til at yde optimalt dagen efter. Desuden beskrev jeg hvilke alvorlige konsekvenser manglende søvn har for dit ve og vel – læs mere her om, hvorfor vi skal sove.
Mine tips til en bedre søvn er blot forslag – der findes sikkert flere. Men her er i hvert fald dem, jeg anbefaler oftest som stresscoach i København:

Soveværelset er din “frizone”

Her er ingen bekymringer. Det er det rum, hvor du sover og dyrker sex. Der er ikke plads til nogle skærme i form af tv, telefon, tablets eller computer. Oplever kroppen at der er plads til at se en serie eller lige tjekke mails, så opfordrer du kroppen automatisk til at være vågen, når du går ind på dit soveværelse. Og det strider imod det faktum at du nu skal sove.

Mørklæg dit soveværelse og køl det ned

Det er først, når rummet er helt mørkt, at din hjerne producerer melatonin, som er din naturlige sovemedicin. Selv det mindste lys, som fx fra din telefon, vil stoppe produktionen af melatonin. Det er derfor, at det er så vigtigt at have alle skærme væk fra rummet.
Har du ikke mørklægningsgardiner, så brug en sovemaske. Og husk et køligt soveværelse – gerne omkring 13 – 15 grader.

Gå i seng samme tid hver dag plus/minus en time.

Det er vigtigt at gå i seng og stå op hver dag samme tid – også i weekender! (og i din ferie.) Eksperter siger, at udskyder du din sengetid meget i weekenden, så kan det sidestilles med at have jetlag. Og det ved de fleste, hvilket ubehag det kan være.

Slow down 1-2 timer før du skal i seng

Så ikke noget med at tjekke mails, se fjernsyn eller det der minder om det inden. Det vil fortælle din hjerne, at den skal være skarp og opmærksom. Så har du svært ved at falde i søvn, så kan du starte med at gøre dig mentalt klar til at gå i seng – læs fx en god bog.

Ingen koffeinholdige drikke

Hold dig fra det tre timer inden du skal sove. Og det gælder både kaffe, sort og grøn te samt alkohol. Det stimulerer din hjerne og holder dig vågen. Ønsker du at drikke te, så prøv urtete – der er mange lækre varianter. Jeg drikker selv kamillete, som jo er en klassiker, når der skal ro i kroppen.

Ingen motion – dyrk ikke motion to timer før du skal sove – kun fx blid yoga, som faktisk kan være med til at få kroppen til at slappe af. Motion (som ikke er blid yoga) aktiverer stresshormonerne, som betyder at din krop sættes i alarmberedskab. Det vil du gerne undgå, hvis du har svært ved at sove.

Mediter inden du skal sove

Det kan også være med at få kroppen til at slappe af og slippe alle de tanker, du går og tumler med. Meditation er med til at få dig “ned i kroppen og væk fra hovedet”.

Et dejligt varmt bad

Et varmt bad kan også være med til at skabe ro i din krop. Forestil dig et bad med varmt vand, der nærmest omfavner dig – den tanke kan være beroligende i sig selv. Har du karbad, så brug epsom mineralsalt, det trækker affaldsstoffer ud af din krop, beroliger dit nervesystem, reducerer evt. hævelse og får dine muskler til at slappe af. Det er virkelig vidunderligt!

Skriv tanker ned

Har du mange tanker i omløb inden du skal sove, så brug en dagbog eller blot et stykke papir. Det at du skriver tanker ned på et stykke papir, er med til at du tømmer din hjerne. Og hvor rart er det ikke at have et tomt hoved – bare en gang imellem?

Alternative muligheder

Alternative muligheder, som jeg vil anbefale her til sidst er: Spis en banan, den indeholder melatonin og magnesium, som får dig til at falde til ro. Tag et fodbad i Epsom mineralsalt – læs om effekten under “et dejligt varmt bad”. Køb Kamille dråber hos Helsam, det er bare koncentreret kamille, hvilket er et hømopatisk middel, der kan få dig til at slappe af. Det er helt naturligt og får din krop og dit sind i ro – nærmest magisk!

Prøv mine forslag til en bedre søvn og husk at tålmodighed ofte er en dyd. Det tager tid at vænne kroppen til et nyt mønster, så ændringen sker ikke bare fra den ene dag til den anden. Desuden vil jeg påpege, at oplever du alvorligt mangel på søvn, vil jeg anbefale, at du kontakter din egen læge. Mangel på søvn kan være tegn på andre ting, som ikke lige er stressbetonet.
Sov godt 🙂