Tip 10 kan på mange måder lyde helligt, og det er egentlig også ment.

Dog ikke helligt i en religiøs forstand, men snarere helligt i en menneskelig forstand.

Mit tip til dig er denne gang en pointering af, hvor vigtigt det er, at du en dag om ugen har en side i kalenderen, hvor der intet står. Ingen “SKAL planer”, ingen “BURDE planer”, ingen planer om noget du inderst inde ikke gider. Væk med mobilen, væk med at være online og ind med menneskelighed og ind med nærvær – enten med dig selv eller med skønne mennesker.

Det er vigtigt, at have alenetid og bare være. Jeg vil dog i dette indlæg beskrive, hvad der sker i din krop, når du er sammen med dejlige mennesker – om det så er nærvær med familien, vennerne eller at du hjælper andre (vigtigst er dog, at du IKKE føler dig forpligtet).

Nærvær er nemlig ekstrem vigtig til forebyggelse af stress, men også vigtig når du har stresssymptomer. Og det er det fordi, at nærvær med andre mennesker du har kær, udløser et hormon i hjernen, som hedder oxytocin.

Oxytocin bliver også kaldt kram-hormonet eller kærlighedshormonet. Det bliver ofte omtalt med de to betegnelser, da det bliver anvendt til at forklare, hvad der sker i et kærlighedsforhold – det er hormonet, der er med til at opretholde fx stabiliteten i et forhold. Men det udløses også, selvom det ikke lige er din partner, du krammer.

Det der sker er, at hormonet går ind og påvirker det parasympatiske nervesystem og dermed skaber en indre ro i din krop. Så, jo mere du er sammen med en eller flere du holder af, desto flere kram-hormoner sendes i omløb i dit system og giver dig en rolig og behagelig fornemmelse.

Oxytocin bliver desuden modtaget i hjertet, hvor det direkte går ind og støtter, styrker og healer dit hjerte fra stressens efterladenskaber.

Så sagt med andre ord, jo mere du er sammen med folk du har kær, desto stærkere bliver dit hjerte til at modstå stress. Og DET er da en smuk tanke, og en smuk naturlig mekaniske du har din krop. Du skal bare prioritere den, så den får plads 🙂

Oxytocin bliver blandt andet udskilt ved et 30 sekunders kram.
Oxytocin bliver blandt andet udskilt når kvinder ammer (det er derfor de ser så fredelige ud…).
Oxytocin bliver blandt andet udskilt ved orgasme.

Så husk en dag fri for planer og nyd nær-/samværet.