Ja, der findes en fælles betegnelse for stress. Jeg har valgt at bruge Sundhedsstyrelsens definition af stress for, at vi har en fælles forståelse af begrebet og du ved, hvad jeg forholder mig til.

Begrebet stress
Begrebet stress anvendes mange steder både på arbejdet, i familien, i medierne og i videnskaben. Denne brug af ordet giver ofte tvetyde fortolkninger af, hvad stress egentlig er. For hvornår er man stresset og hvornår har man ret til at føle sig stresset i forhold til omverdenen? Hvornår er det okay at sige, at man er stresset, når kollegaerne lige har fortalt over frokostbordet, hvor stressede de er.

Derfor vil jeg indsnævre begrebet, så vi har en fælles forståelse af begrebet stress.  Jeg læner mig som sagt op af Sundhedsstyrelsens definition af stress, som er hentet fra den internationale litteratur:

  • Stress defineres som faktorer i omgivelserne, der påvirker individet.

  • Stress defineres som individtilstand.

  • Stress defineres som hele det interaktionelle forhold mellem omgivelser og individ.

Det er tydeligt at se, at stress er en individuel størrelse og det er kun dig, der kan vide, hvornår du er stresset. Andre har måske gættet det før dig, men det er dig, der skal lære at reagere på dine stresssignaler.