Du har hørt det før. Alle har nærmest prøvet at have stress i dag eller i hvert fald hvad de tror er stress. Men du føler sikkert, at det de kalder stress, ikke er den stress, som du mærker. For din stress mærkes anderledes i din krop, da du ved, at den også er der i morgen – faktisk i det øjeblik du slår øjnene op. Selvom du måske prøver at fortrænge det og lade som om at det bare lige er nu og her.

På mange måder kan jeg godt give folk ret i, at de alle sammen har oplevet stress. Stress er nemlig en ganske naturlig reaktion på uvante/uventede situationer,  fx når du pludselig skal skynde dig, skal fremlægge eller bliver sat i en lidt uvant situation eller bare en situation, som ikke lige er favoritten. Men der er forskel på stress – tro mig. Den stress, som jeg har beskrevet ovenfor er den, vi kan kalde “overlevelsesstressen”. Det er den stress, som gazellen mærker på savannen, når to store hanløver dukker op i det fjerne. Den kan høre deres brøl og instinktivt reagerer de ved at tømme mavesækken, hjertet hamrer, sved på pelsen og tiks for øjnene for bare at nævne et par af de signaler, som gazellen måske oplever i det øjeblik, som skrækken for at blive ædt indtræffer. Maven bliver tømt for at den bliver lettere til bens, hjertet pumper hurtigere for at at komme afsted i en fart – og det er jo alt sammen helt naturlige mekanismer, der bliver sat i gang her. Men så snart gazellen er kommet i dækning, fortsætter den sin græsgang og tænker ikke mere på det. Faren er over – stressen er over.

Biologisk set sker der det, at stresshormonet kortisol blev sendt afsted – og godt at det blev det for ellers var gazellen død. Men blev kortisolen sendt ud i systemet konstant og i flere etaper i træk, så går maveondet hen og bliver en daglig ting og der er her at DU skal reagere. Det er her at du skal være opmærksom på hvordan du har det. Det er her, at du skulle være kommet hos mig, din stresscoach, allerede i går!