Lille artikel

Din unikke mave

Lille artikel

Din unikke mave

Maven. Ja, maven har en historie at fortælle. Der er rigtig mange, der går rundt med ondt i maven uden at stoppe op og spørge hvorfor?

Et af stresssymptomerne er ondt i maven – det er ét af mange symptomer, men det er tit her, at folk oplever at der er en spænding, at det gør ondt, at maven føles lidt smånervøs hele tiden. Men det er også de symptomer, der oftest bliver overhørt. Hvilket er rigtig synd, da maven er en kilde til meget information om vores sindstilstand.

Men hvad nu hvis jeg fortæller dig, at maven kan opfattes som din anden hjerne – ja, du læste rigtigt. Din hjerne nummer to. Ville du så være bedre til at lytte til den? Du lytter som regel til dine tanker (på godt og ondt), så hvis du gav din mave lige så meget opmærksomhed, som du giver dine tanker, kunne det være at din dag ville se anderledes ud…

Det ville det i hvert fald for mig.

Men hvorfor kan din mave betragtes som din hjerne nummer to?

Det vil jeg meget kort forklare her – jeg er inspireret af blandt andet British Journal of Psychiatry, vol. 189.

Der er over 100 millioner celler i din mave (det er lige så mange som der er i hovedet på en kat). Din mavehjerne tænker ikke en masse komplekse tanker, som vores hjerne. Men den er til gengæld hver dag involveret i at fordøje din mad, så den kan trække alle de nødvendige vitaminer og ernæring ud.

Denne proces har tæt kontakt til din hjerne via vagus nerven, som ofte har indflydelse på vores humør. fx. når vi har “sommerfugle  maven”. Det er faktisk din mavehjerne, der taler til din hjerne i hovedet. Når vi bliver nervøse eller bange, så bliver blodet ført ud af maven til vores muskler (så vi kan flygte) og det er mavens måde at passe på dig.

Maven og hjernen

Rent biokemisk så er maven og hjernen ens opbygget på bestemte parametre. Fx. har hjernen 85 billioner neuroner, hvor mavehjernen har 500 millioner neuroner. Hjernen har 100 millioner neurotransmittere, hvor mavehjernen har 40 neurotransmittere. De producerer hver 50 % af vores dopamin. Og nu kommer det, jeg finder mest interessant ift. at du skal huske at lytte til din mave: Hjernen producerer 5 % af vores serotonin, hvor mavehjernen producerer resten, nemlig 95 %.

95 % af vores lykkehormon serotonin bliver altså produceret i mavehjernen. Den lader jeg lige stå i øjeblik.

Det er derfor ikke så mærkeligt, at der er stor sandsynlighed for at dit humør forværres, når du overhører din mavehjerne. Det er nemlig her at lykkehormonet bliver produceret, så tag lige at lytte til den næste gang, den forsøger at fortælle dig noget….

Det betyder, at næste gang du har ondt i maven, bør du måske spørge dig selv om hvorfor og ikke bare ignorere det.

Get updates about our next exhibitions

We will process the personal data you have supplied in accordance with our privacy policy.