Stresstesten – en vejviser til dig
En test er altid en vejviser, en indikator på noget. Den test, som jeg bruger, er selvfølgelig en stresstest. Den er udviklet af Bjarne Toftegård, som jeg er uddannet hos. Bjarne har flere års erfaring inden for stresscoaching og har stresscoachet rigtig mange. På baggrund af den erfaring har han udviklet denne stresstest.

Tag testen her og se, om du muligvis er ramt af stress
Du skal huske på at det ikke er den endelige sandhed, men den kan give et fingerpeg om, om du er stresset eller ej og om hvor alvorligt det er.

Det er en god idé, hvis du kan tage testen med til mig, når vi mødes første gang. Den fortæller mig, hvordan du bliver påvirket af stress.

Har du gennemført denne stresstest, kan du se at jeg arbejder med grønne, gule og røde stresssignaler. Farverne er valgt ud fra et trafiklys, som vi kender, når vi færdes i trafikken. Grøn er ok, det er “her og nu” signaler, der er midlertidige og hurtigt forsvinder, så snart du er ude af situationen. Men samtidig de signaler, du skal lære at registrere og blive opmærksom på, hvornår de kommer.

Hvordan du læser stresstesten
Lad mig give dig et eksempel. Fx. når jeg skal holde foredrag foran en forsamling får jeg altid ondt i maven, tissetrang og svedige håndflader. Det er mine grønne stresssignaler, der reagerer på at jeg skal noget, jeg ikke er tryg ved. Men 30 sekunder efter at jeg er gået i gang, forsvinder de og jeg har det godt igen. Altså et grønt signal, der siger “du fortsætter bare – alt ok” – på mange måder en normal reaktion og et livsvilkår for mange. Andre grønne signaler kan være: “midlertidig hjertebanken, anspændthed og tørhed i munden”.

De gule signaler er en anelse mere alvorlige – det er en advarsel. Tænker du i trafiklyskoden, ville du her sænke farten, da du ved, at det snart bliver rødt, hvor det er fuldt stop. De gule signaler kan for eksempel være: “træthed, dårlig søvn, uro i kroppen og let til tårer”.

De røde stresssignaler er et tydeligt tegn på STOP – ganske som ved et trafiklys. Har du bare et af de røde stresssignaler, bør du gøre noget for at få det bedre. Det kan sagtens være tegn på andet end stress og jeg vil derfor vejlede dig i at søge egen læge. De røde stresssignaler kunne være: “glemmer ting, mindre social, aggressiv, uforklarlige smerter og blødningsforstyrrelser hos kvinder”.

Vi reagerer alle sammen forskellige
Husk på, at dine stresssignaler kan være anderledes end andres. Vi reagerer alle forskelligt og derfor er det kun dig, der kan lære at mærke efter, hvordan du har det og lære at reagere derefter.

Tak til Bjarne for at jeg må benytte denne stresstest, som er meget brugbar og anvendelig. Bjarne Toftegård er Cand. polyt. ph.d. og leder af virksomheden Forebyg Stress, en af Danmarks førende stressforedragsholdere, stresscoach, underviser og forfatter.

Du er meget velkommen til at gennemføre denne stresstest nu. Kontakt mig gerne, hvis du har behov for at komme af med din stress.